گرچه ممکن است آمریکا بخواهد به خاطر هزینههای گزاف از خاورمیانه روی بچرخاند اما این منطقه، مرکز موفقیت اقتصادی شرق آسیا، منافع ملی آمریکا و نیازهای سوختی همپیمانهایش باقی میماند. اندیشکده “بروکینگز” در مقاله ای تحلیلی به قلم “ادواردو آبیسلان” که افسر ارشد تکاوران نیروی دریایی آمریکا است مینویسد: در سال گذشته، آمریکا تلاش کرده است تا دوباره توجه دیپلماتیک و نظامی خود را به جای خاورمیانه، بر شرق متمرکز کند. این مساله، کاملاً عقلانی به نظر می رسد چرا که در یک دهه گذشته، جنگ های خاورمیانه موجب از دست رفتن خون ها و ثروت های زیادی شده است در حالیکه منطقه شرق آسیا درحال تبدیل شدن به مرکز جدید اقتصاد و سیاست جهان آینده است.
این منطقه به عنوان مرکز جمعیتی اقتصاد جهانی قرن بیست و یکم قلمداد می شود، جایی که یک و نیم میلیارد چینی، نزدیک ششصد میلیون آسیایی های جنوب غربی، و یک میلیارد و سیصد میلیون ساکنان شبهه قاره هند دست به مبادله کالا و جابه جایی منابع حیاتی در سطح منطقه و جهان می زنند. با این حال، یک نوع وارونگی وجود دارد. درحالی که آمریکا بیشتر به سمت اقیانوس آرام تمایل پیدا می کند نیازهای چین این کشور را بیشتر به سمت خاورمیانه سوق می دهد. چین به منظور تامین سوخت و پایدار نگهداشتن رشد اقتصادی به شدت به نفت کشورهای خاورمیانه وابسته است. خاورمیانه غنی و همیشه درحال تغییر مرکز جذاب و مهمی برای شرق آسیا و کلیدی برای موفقیت اقتصادی مستمر چین است.ادامه….
* چین به اندازه آمریکا در خاورمیانه تأثیر گذار است
بنابراین، علیرغم متعادل کردن تلاش های آمریکا در خاورمیانه و سوق یافتن به سمت شرق آسیا، خاورمیانه امروز به سرعت درحال تبدیل شدن به حوزه ای برای “بازی بزرگ” دیگری است، بازی که به ناچار آمریکا و چین را به رقابت بر سر قدرت و تاثیرگذاری در منطقه وا می دارد.
چین، به خاطر پیوندهای اقتصادی اش با منطقه پیش از این به اندازه آمریکا تاثیرگذاری کسب کرده است. اکنون چین خیلی خوب می تواند از تاثیرگذاری در حال رشد خود برای کسب امتیازات بیشتر و به دست آوردن مزیت موقعیتی بیشتر در مقابله با تسلط منطقه ای و برتری دریایی آمریکا در خاورمیانه و منطقه شرق آسیا، استفاده کند.
* حضور مستمر در خاورمیانه حیاتی و ضروری است
چین می تواند از قدرت نرم افزاری و هم پیمانهای منطقهای اش به عنوان راهبردی در خاورمیانه استفاده کند. این رویکرد جدید به چین اجازه می دهد تا در یک بحران توانایی سنتی نظامی آمریکا را تحت شعاع قرار دهد.
آمریکا ممکن است از خاورمیانه روی بچرخاند اما در واقع خاورمیانه نقطه مرکزی موفقیت اقتصادی مستمر منطقه شرق آسیا، منافع ملی آمریکا و نیازهای سوختی هم پیمان های آمریکا باقی می ماند. یک حضور مستمر در این منطقه، دارای ارزش حیاتی برای تلاش های راهبردی در شرق آسیا است، موجب اطمینان خاطر هم پیمان ها می شود و سرازیر شدن نفت و در نتیجه ارتقاء اقتصاد جهانی و ثبات سیاسی را تضمین می کند.